Založ si blog

Ako sa v Taliansku umiera na koronavírus?

Len tak rozmýšľam nad tým, ako spracovať informácie, ktoré nám médiá podávajú. Včera v správach uviedli, že Taliansko má za deň ďalších vyše 600 obetí koronavírusu. V poriadku. Skúsim si to trochu rozložiť na drobné. Podľa štatistík CIA z roku 2017, je priemerná ročná úmrtnosť na území Talianska 10,4 na 1000 obyvateľov. Ak budeme trochu zaokrúhľovať a predpokladáme, že Taliansko má nejakých 60.000.000 obyvateľov, výsledok nám dá približne 1700 ľudí denne. A teraz to hlavné – priemerný vek ľudí podliehajúcich koronavírusu v Taliansku, osciluje medzi 80-90 rokom života, ďalšie prípady uvádzajú pridružené vážnejšie ochorenia, konkrétne takmer 49% malo 3 alebo viac ďalších iných ochorení, cca 26% trpelo dvomi pridruženými diagnózami, približne 25% minimálne jednou a len 0,8% ľudí, ktorí ochoreniu podľahli, boli (pravdepodobne), zdraví. V číslach som nebol presný, no z tohto vyplýva, že 99% obetí trpelo inými zdravotnými komplikáciami. (Zdroj čísel: bloomberg.com)

Čo mi vŕta hlavou je, koľko ľudí reálne v Taliansku umrelo v jeden deň a koľkí z toho na koronavírus – existuje nejaká špeciálna inštitúcia, ktorá potvrdzuje úmrtie na vírus? Alebo je to len o tom, že pacient, ktorý bol pozitívne testovaný, v konečnom dôsledku umrel na komplikácie spôsobené týmto ochorením a týmpádom sa automaticky považuje za obeť ochorenia? Mierim k tomu, že súhlasím, že epidémia dokáže navýšiť úmrtnosť, ale nesúhlasím s tým, aby sme boli denne deprimovaní skreslenými informáciami – je pochopiteľné, že človek, ktorý trpí vážnejšími zdravotnými komplikáciami a zároveň ho postihne silná pneumónia, má vyššiu pravdepodobnosť úmrtia a to isté platí pre staršie osoby, ktorých schopnosť regenerácie a imunita, sú nižšie, než u zdravého človeka stredného veku. Hlavu hore, môj názor je, že miera úmrtnosti na koronavírus v Taliansku nepredstavuje absolútne číslo aplikovateľné na celé obyvateľstvo. Seďme doma, snažme sa minimalizovať dopad, no nepodliehajme nejakej panike alebo strachu z toho, že sa tu ide vo veľkom umierať. Berme čísla ako čísla a skúsme sa nad nimi hlbšie zamýšľať. Poznanie je kľúčom k šťastnému životu.

 

Dík za prečítanie.

Čipovanie – strašiak alebo záruka slobody?

03.04.2020

V dnešnom blogu budem trochu menej „aktuálny“, ale zároveň musím priznať, že k zamysleniu na túto tému ma priviedli diskusie okolo COViD-19 a vakcinácie, hlavne konšpiračné teórie antivaxerov zvažujúce „mimovoľné“ nedobrovoľné „začipovanie“ zaočkovaných jedincov. RFID Čipy – sloboda, či väzenie? Nebudem sa tajiť tým, že [...]

Populistický hyenizmus po Slovensky, podmazaný koronavírusom.

21.03.2020

Nedalo mi nenapísať niečo na túto tému. Ako sledujem internet a všetok ten prietok informácií prúdiacich tým slovenským, rád by som napísal svoj názor na počínanie politických postáv, z ktorých jedna mala trochu smolu. Na úvod tohto blogu by som chcel poznamenať, že netvrdím, že môj názor musí byť správny, a preto by som aj prípadného čitateľa rád požiadal, aby [...]

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Luke Snowmaker

"Dajme si denne aspoň 10 minút filozofie."

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 9188x
Priemerná čítanosť článkov: 3063x

Autor blogu